2

Warrantenplan: fiscale optimalisatie voor bedrijfsleiders

Wilt u als zelfstandige uw bezoldiging, uw aanvullend pensioen én uw vastgoedfinanciering optimaliseren? Maak kennis met het warrantenplan, een innovatieve en interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen.

Als zelfstandige kan u geld van uw vennootschap naar uw privévermogen overhevelen via een loon, dividend, liquiditeitsreserve of IPT. Hoe langer u kan/wil wachten op uw geld, hoe voordeliger de transactie fiscaal wordt. Een andere interessante manier is het warrantenplan. Met slechts één jaar wachttijd.

Wat is een aandelenoptie of warrant?

Met een aandelenoptie koopt u het recht om het aandeel binnen een bepaalde periode te kopen of te verkopen aan een vooraf afgesproken prijs. Bij een optie draait het niet alleen om de intrinsieke waarde van het aandeel, maar komt er nog een variabele bij, namelijk de factor ‘tijd’. Een aandelenoptie kopen is daardoor in se risicovoller, maar er bestaat wel een oplossing voor.

Hoe werkt een warrantenplan?

Het warrantenplan bestaat sinds 1999 en wordt gereguleerd door de Wet op de aandelenopties. In het verleden werd het vooral gebruikt om werknemers fiscaalvriendelijker te verlonen. Sinds de plannen op maandelijkse basis betaald kunnen worden, zijn ze ook bijzonder aantrekkelijk om de bestuurder van een vennootschap te bezoldigen.

Bij een warrantenplan koopt uw vennootschap aandelenopties en bezoldigt deze aan u. Op dat moment betaalt u de hedge, een veiligheid waarmee u het beleggingsrisico ‘afkoopt’. Na zestig dagen betaalt u de personenbelasting en socialezekerheidsbijdragen, maar slechts op een forfaitair voordeel alle aard. Na minstens één jaar kan u de opties verkopen met een potentieel gestegen waarde. De opbrengst is privé.

De voordelen van een warrantenplan

Een warrantenplan biedt een aantal voordelen:

  • Fiscaal voordelige verloning: u betaalt sociale lasten en personenbelasting, maar enkel op het voordeel alle aard. Daardoor houdt u netto doorgaans meer over dan bij de uitkering van een dividend.
  • Het geld is al na één jaar privé beschikbaar.
  • Opwaarts potentieel aanwezig.
  • Neerwaarts risico is ingedekt door de hedge.
  • Door de betaling van socialezekerheidsbijdragen bouwt u ook meer wettelijk pensioen op.
  • Dankzij de maandelijkse storting mag het voordeel alle aard meegeteld worden in de optimalisatie van de 80%-grens voor uw aanvullend pensioen (IPT). En dat is geen overbodige luxe… Sinds kort weegt in de berekening van de 80%-regel het wettelijk pensioen immers zwaarder door dan vroeger, waardoor er minder ruimte is om fiscaalvriendelijk een aanvullend pensioen op te bouwen. Het warrantenplan biedt een alternatief om dit fiscaal te compenseren.
  • Meer kapitaalopbouw in uw IPT betekent ook meer middelen voor de financiering van uw vastgoed.

Tot slot nog dit: een warrantenplan is het interessantst voor bedrijfsleiders die aan de bovengrens van hun bezoldiging zitten en daardoor geen sociale bijdragen moeten betalen op hun warranten. Ook als uw bedrijf de hogere vennootschapsbelasting van 25% betaalt, is een warrantenplan vaak een interessante optie.

Wilt u uw bezoldiging en aanvullend pensioen verder optimaliseren?

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden van een warrantenplan.

Recente artikels

Bekijk alle berichten