2

IPT en vastgoed – Hoe uw IPT al vóór uw pensioen nuttig kan zijn

“Mijn pensioen is nog ver weg, mijn pensioenkapitaal ook. En wie weet wat er voordien nog allemaal gebeurt’. U bent niet de enige zelfstandige die dat weleens denkt. En die daarom besluit om geen aanvullend pensioen op te bouwen via een IPT. Maar wat als uw IPT nu eens veel eerder zijn nut zou bewijzen?

Een Individuele Pensioenzegging is een interessante manier om via uw vennootschap aanvullend pensioen op te bouwen voor uzelf. Heel simpel: uw vennootschap betaalt de fiscaal aftrekbare premies, u krijgt het opgebouwde pensioenkapitaal. Alleen gebeurt dat ten vroegste op het moment dat u ook uw wettelijk pensioen opneemt. Terwijl u eigenlijk dat geld ook wel vroeger zou kunnen gebruiken, niet?

Dat kan!

Goed nieuws: u kan uw IPT-kapitaal effectief gebruiken vóór uw pensioen. Met één welbepaald doel, namelijk de financiering van vastgoed in binnen- én buitenland (EER – Europese Economische Ruimte).

Stel, u bent verknocht aan de Costa del Sol en acht de tijd rijp om daar een leuke villa te kopen. Tijdens uw huizenjacht vindt u het huis van uw dromen maar helaas ligt de vraagprijs fors boven uw budget. Plannen in duigen? Toch niet: contacteer ons en laat uw IPT uw Spaanse droom waarmaken.

Investeren in onroerend goed via IPT

Er zijn 3 manieren om uw IPT te gebruiken voor een vastgoedfinanciering. Met als resultaat dat u: 1. minder (of niet) hoeft te lenen; 2. meer budget ter beschikking hebt.

1. Voorschot

U kan 60% tot 80% van de spaarreserves in uw IPT opnemen als voorschot om grond, een appartement of die vakantiewoning in Spanje aan te kopen of te verbouwen. Eerste of tweede verblijf, in binnen- of buitenland, dat maakt niet uit zolang u maar de volle eigenaar of vruchtgebruiker bent.

Het voorschot wordt afgetrokken van uw netto-eindkapitaal, maar u kan het voor die tijd ook gewoon weer terugstorten en verder aanvullend pensioen opbouwen.

2. Wedersamenstelling

Ook als u in uw IPT nog niet voldoende reserves hebt opgebouwd om een voorschot op te nemen, kan u ze toch al gebruiken voor uw vastgoedinvestering. U neemt in dat geval een bulletkrediet dat op het eind van de rit in één keer zal worden terugbetaald met het pensioenkapitaal van uw IPT. In tussentijd betaalt u privé alleen interesten op uw krediet en met uw vennootschap de premies voor uw IPT om uw geleend kapitaal geheel of gedeeltelijk samen te stellen.

3. Inpandgave

Ten slotte kan u uw IPT in plaats van uw vastgoed gebruiken als onderpand voor een hypotheeklening.  

Bezint eer ge begint

Alle verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om hun IPT als vastgoedinvesteringstool te gebruiken. Maar wanneer het effectief zover is en u hen uw vastgoeddroom voorlegt, zal u merken dat de voorwaarden per maatschappij sterk verschillen. Daar houdt u bij de keuze van uw IPT-contract beter van meet af aan rekening mee, want een bestaand contract overdragen kost u 5% van uw kapitaal.

Een IPT afsluiten is niet moeilijk, maar het afstemmen op uw persoonlijke behoeften vraagt precisiewerk. Om nog maar te zwijgen over de jaarlijkse opvolging om er zeker van te zijn dat u altijd de fiscale regels respecteert én alle opportuniteiten benut.

Ontdek wat een IPT nu en later voor u kan betekenen.

Contacteer ons voor gepast advies

Recente artikels

Bekijk alle berichten