2

Haalt u het maximum uit uw pensioenopbouw? Laat uw VAPZ en IPT doorlichten

U hebt als zelfstandige al een VAPZ en een IPT. Dus gaat u ervan uit dat u maximaal aanvullend pensioen aan het opbouwen bent, goed beschermd bent en maximaal belastingvermindering geniet. Dat is echter lang niet altijd het geval…

Instapkosten

Laat ons beginnen bij het begin, bij het bedrag dat u inlegt om te gaan sparen. De kans is groot dat uw bank daar voor uw VAPZ al meteen 6% instapkosten van aftrekt. 4% met wat geluk, als u een erg goede klant bent. Dat is dus direct 6% of 4% dat u minder spaart. Bij Assutron bedragen de instapkosten op een VAPZ 2% of zelfs 1,5% afhankelijk van onze samenwerking. Dat zijn zéér scherpe voorwaarden voor het beheren, opvolgen en optimaliseren van uw pensioenopbouw.

Optimalisatie pensioenopbouw

De instap- en beheerkosten vergoeden uw bank voor het feit dat zij uw VAPZ en IPT optimaliseert. Helaas blijft dat vaak beperkt tot het berekenen van de 80%-regel bij de opstart van uw contract. Terwijl een proactieve opvolging, in samenwerking met uw boekhouder, er net voor zorgt dat uw fiscale grenzen steeds gerespecteerd worden.

De berekening van de 80%-regel is precisiewerk. Voor een pensioenopbouw die helemaal op úw situatie is afgestemd, is maatwerk nodig. Hoeveel van uw IPT-bijdrage moet er eigenlijk naar uw overlijdensdekking gaan om uw gezin goed te beschermen? Hoeveel naar uw arbeidsongeschiktheidsverzekering? En welk bedrag blijft er dan nog over voor uw pensioenpot?

Die verdeling van uw premie over de verschillende posten (bescherming & pensioenopbouw) mag niet lukraak gebeuren. Als uw coach in financiële planning kijken wij wat voor u het beste is.

Opvolging pensioenopbouw

Van uw bank krijgt u elk jaar een detailoverzicht van uw VAPZ en IPT. Maar echte opvolging? Daar is meestal geen sprake van. Als u dat goedvindt, vragen wij aan het begin van het jaar uw sociale bijdrage op aan u en/of uw boekhouder, zodat we kunnen checken of er nog ruimte is voor optimalisatie. Bij uw IPT houden we rekening met de afsluitdatum van uw boekjaar. Zelfs wanneer uw loonmassa niet gewijzigd is, moet er een fiscale controle gebeuren. Allemaal zaken die een mooi verschil kunnen maken voor uw pensioenopbouw, uw bescherming en/of uw belastingvoordeel.

Niet zeker of u wel het maximum uit uw VAPZ of IPT haalt?

Contacteer ons en wij houden uw pensioenopbouw tegen het licht.

Recente artikels

Bekijk alle berichten