2

Zelfstandige zonder VAPZ doet zichzelf tekort

We sakkeren allemaal wel eens wanneer een btw-bonnetje of onkostennota bij de verworpen uitgaven komt. Maar aan de andere kant leggen we het mooiste fiscale cadeau vaak gewoon naast ons neer. Stop met ‘muggelen’ in de marge! Neem een VAPZ! Niet het eerste het beste, wel hét beste.

Wat we als zelfstandigen allemaal niet doen om toch maar zo weinig mogelijk belastingen te betalen. CO2-uitstoot van auto’s vergelijken, relatiegeschenken kopen, extra kosten maken op de zaak,… Best wel creatief, maar niet meer dan druppels op een hete plaat! Zolang u de grote lijnen niet op orde hebt, daalt uw belastingdruk niet structureel. Eén van de zaken die wel een structureel – én groot – verschil maken, is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.

VAPZ: minder belastingen, lagere sociale bijdragen, meer pensioen

Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is de meest voordelige manier om een aanvullend pensioen op te bouwen. En u weet net zo goed als wij dat dit extra appeltje voor de dorst nodig zal zijn om uw wettelijk pensioen aan te vullen. Waarom is een VAPZ zo interessant?

  • Premies zijn 100% aftrekbaar als beroepskosten.
  • Uw netto-inkomen daalt, waardoor uw sociale bijdragen verminderen.
  • U recupereert tot 65% van uw VAPZ-bijdragen.
  • U bouwt met beperkte middelen een mooi aanvullend pensioen op.

Recurrente belastingvermindering

Nog een voordeel van een VAPZ is dat u de belastingvermindering jaar na jaar kan realiseren. Want u kan elk jaar tot 8,17% van uw netto belastbaar inkomen storten en aftrekken van uw belastingen, met voor 2023 een absoluut maximum van 3.859,40 euro.

VAPZ betalen met uw vennootschap

U kan de premies voor uw VAPZ privé betalen, maar ook met uw vennootschap. U betaalt dan een voordeel van alle aard, maar de VAPZ-premies blijven wel privé aftrekbaar in uw personenbelasting. Op die manier is het zelfs mogelijk om vanuit uw vennootschap tot 3.859,40 euro rechtstreeks naar uw privévermogen te sluizen, zonder er een euro belastingen op te betalen. 

Doe uzelf niets tekort!

Contacteer ons voor advies over uw VAPZ.

Hebt u al een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen? Wij bekijken graag hoe u dat VAPZ kan optimaliseren.

Recente artikels

Bekijk alle berichten