3 voordelen van gespreid beleggen via een maandelijks beleggingsplan

Wacht u met beleggen tot u een groot bedrag bijeen hebt gespaard? Dat hoeft helemaal niet! Zelfs met 250 euro per maand – wat naar beursnormen weinig is – kan u onmiddellijk in dezelfde kwalitatieve fondsen beleggen als met een groot bedrag. En een maandelijks beleggingsplan biedt nog een aantal andere mooie voordelen.

1.     Altijd de perfecte timing

Eén van de grootste uitdagingen bij beleggen is beslissen… wanneer? Wanneer koop ik aan? Wat is het juiste moment? Vertrouw voor een goede timing alvast niet op uw intuïtie. Want die zegt meestal: “de beurzen zakken, ik stap eruit”. En ook: “de koersen stijgen, ik koop nog wat aandelen bij”.

Terwijl het net andersom moet… als de beurzen zakken, worden aandelen goedkoper en schakelt u best uw turbo in. Stijgen de beurzen, dan gaat u maar beter wat op de rem staan want dan wordt aandelen kopen duurder.

Een maandelijks plan haalt de emotie uit uw beleggingen en minimaliseert het risico op een verkeerde timing. Door gespreid in te stappen, belegt u aan een gemiddelde aankoopkoers. Met uw vast maandbedrag koopt u immers minder aandelen als de koers hoog staat, en meer aandelen als de beurzen dalen. U hoeft niet wakker te liggen van ‘het ideale moment’ en dat geeft rust in uw hoofd.

gespreid beleggen
Door gespreid te beleggen, minimaliseert u het risico om op het verkeerde moment aan te kopen.

 2.     Makkelijk en flexibel

U hoeft geen specialist te zijn om te beleggen. Bij een maandelijks beleggingsplan bepaalt u gewoon het bedrag, en verder hebt u er geen omkijken meer naar. Anderzijds zit u er ook niet aan vast: u kan op elk moment het bedrag aanpassen of stoppen met beleggen.

3.     Dezelfde kansen als bij grote beleggingen

Beleggen ‘in het klein’ doet niet onder voor een grote belegging. Bij Assutron hebt u via een tak 23-belegging toegang tot dezelfde kwalitatieve fondsen en kan u doorheen de tijd net zo goed uw fondsenspreiding bijsturen als met een grote inleg.

Bovendien kan u zelfs met een maandelijks beleggingsplan meeprofiteren van het kapitalisatie-effect. Dat is wat er gebeurt als de opbrengst van uw belegging op haar beurt nieuwe opbrengsten gaat genereren. Hoe langer de termijn, hoe meer potentieel. Ideaal dus, want het maandelijks beleggingsplan laat het toe om vroeg met beleggen te beginnen en er lang mee door te gaan.

💡 EXTRA TIP

Twijfelt u of het gaat lukken om elke maand een vast bedrag te beleggen? Dit helpt!

  • Maak van sparen of beleggen een vaste discipline aan het begin van de maand, net zoals u ook op een vast tijdstip uw lening afbetaalt. Maandelijks sparen of beleggen doet u voor uzelf (en niet voor de bank), dus geef het prioriteit.
  • Zit u eens een maand wat krap bij kas, morrel dan niet onmiddellijk aan uw beleggingsplan maar spreek eerst uw spaarboekje aan. Dat is uw financiële EHBO om dit op te vangen.
  • Zie uw maandelijkse belegging als een stap dichterbij een doel dat u wil bereiken (een grote reis bijvoorbeeld, of uw kinderen helpen bij de aankoop van hun eerste huis). Een concreet doel werkt motiverend.

👉 Gespreid beleggen via een drip feed? Dat kan ook. Maar wat is het precies?

Wil u meer te weten komen over uw beleggingsmogelijkheden?

Lees onze FAQ

Of vraag vrijblijvend advies van onze beleggingsspecialisten

Recente artikels

Bekijk alle berichten