Zonder inkomen, geen vermogensopbouw! Dit zou uw prioriteit nummer 1 moeten zijn

De meeste zelfstandigen willen al snel sparen of beleggen voor later. Een uitstekende reflex, maar één ding zien ze over het hoofd. Om vermogen op te kunnen bouwen, moeten er eerst middelen beschikbaar zijn. Bescherm met andere woorden eerst uw inkomen. Want zonder inkomen, geen vermogensopbouw.

“Dat inkomen is geen probleem, de zaken draaien goed en de toekomst ziet er rooskleurig uit.” Dat is typisch de ingesteldheid van ons als zelfstandigen. Want we kijken vooruit en zien vooral de kansen. Zelden staan we erbij stil dat het, ondanks goede cijfers en mooie vooruitzichten, plots helemaal kan keren…

Dat was nochtans wat er gebeurde bij Bjorn, zaakvoerder van een publiciteitsbedrijf, toen hij een jaar geleden plots een beroerte kreeg. Zeven maanden had hij voltijds nodig om te revalideren en hij is nog altijd niet volledig opnieuw aan het werk. Zijn uitkering volstond amper om hun lening af te betalen, de geplande aanleg van hun tuin werd on hold gezet en voor pensioenopbouw schiet er zeven maanden lang al helemaal geen geld meer over.

Iets gelijkaardigs overkwam Marlies, trotse eigenares van een goed draaiend taartenbakbedrijfje. Sinds een zwaar verkeersongeval vorige winter blijft Marlies kampen met ernstige evenwichtsstoornissen en is ze nog altijd deels werkonbekwaam. Dat heeft natuurlijk een serieuze impact op de omzet van haar eenmanszaak. De kosten voor haar winkelpand lopen door en Marlies heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Van pensioenopbouw komt er niets meer in huis.

En dan is er nog Hilde, de weduwe van Marnick. Zij moet het sinds het overlijden van haar partner met één inkomen zien te rooien. Sparen is nodig voor de studies van hun kinderen, maar kan nu helaas niet meer. Nochtans had Marnick een bloeiend bedrijf, maar hij had niet de reflex om formeel voor een inkomen te zorgen voor als hij er niet meer zou zijn.  

Waarom is een gewaarborgd inkomen nodig?

Onder het motto ‘eerst beschermen wat er al is’, hadden Bjorn, Marlies en Marnick hun inkomen (of dat van hun partner) kunnen verzekeren. Dan hadden Bjorn en Marlies nu met een maandelijkse uitkering bovenop die van het ziekenfonds, hun periode van werkonbekwaamheid en inkomstenverlies kunnen opvangen en kunnen blijven verder bouwen aan hun vermogen voor later. Dan had de weduwe van Marnick een doorstartkapitaal gehad voor haar gezin.

Waarom is inkomen verzekeren nog interessant?

  • U kan het beschermingsniveau van een gewaarborgd inkomen- en overlijdensdekking (en dus ook de premie) perfect afstemmen op uw behoeften. Samen bekijken we wat u nodig heeft om uw maandelijkse vaste kosten op te vangen bijvoorbeeld. Vaak is een verzekering gewaarborgd inkomen niet duurder dan de omnium voor een mooie auto! Hier leest u meer over de kosten van een overlijdensverzekering.
  • De uitkering van een verzekering gewaarborgd inkomen kan al starten na één maand arbeidsongeschiktheid, maar dat hoeft niet per se. Ze blijft lopen tot aan uw wettelijk pensioen zolang u arbeidsongeschikt bent.
  • Als u een gewaarborgd inkomen en overlijdensdekking koppelt aan uw VAPZ, dan is de premie fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Koppelt u de dekkingen aan uw IPT, dan betaalt uw vennootschap de premie. Beide opties zijn dus interessant.

Wil u uzelf en uw gezin verzekeren van een inkomen?

Neem vrijblijvend contact op

Recente artikels

Bekijk alle berichten